4 Şubat 2014 Salı

Ben Sana Film Yapamazsın Demedim Oscar Alamazsın Dedim

   
   Akademi Ödül adaylıklarının açıklanmasının ardından, birçok filmi izleyerek yazmaya ancak vakit buldum size önerilerimi ve tahminleri sunacağım. Fakat birçoğunuzun pek ilgisinin olmadığı filmlerin çoğunlukta olduğunu söylemek isterim. Değişiklik olsun ''ben izlerim'' diyorsanız, okumanızı tavsiye ederim. Spoiler vermeyeceğim yüzeysel yazacağım. Gerçekten hakkını veremediğimiz filmler içinde şimdiden üzgünüm ama sıkılıyoruz be abi bizde...

EN İYİ FİLM


ADAYLAR


American Hustle

Captain Phillips

Dallas Buyers Club

Gravity

Her

Nebraska

Philomena

12 Years a Slave

The Wolf of Wall Street

FAVORİM

    Bu daldaki favorim Dallas Buyers Club. Bunun nedeni harika bir hikayeyi müthiş bir oyunculuk birleştiren bir film olmuş. İnsanın savaşma iç güdüsünü gösteren vazgeçmemeyi gösteren bir film. Filmdeki baş karakter tamamen gerçek bir kişidir. AİDS hastası bir adamın 30 günlük ömrünü kaldığını öğrenmesinden sonra yasal olan ilaçların yerine onaylanmamış ilaçları kullanarak 2191 gün daha yaşamasını ve bunu diğer hastalarla paylaşması üzerine bir filmaçıkcası çok beğendim eğer vaktiniz varsa kesinlikle izleyin.

   Dallas Buyers Club her ne kadar favorim olsa da, Amerika'da konuşulan, yabancı kaynaklarında favori gösterdiği ve  Golden Globe'da En İyi Film ödülünü kazanan  12 Years a Slave ödülü en büyük aday olarak görülüyor. Fakat tabi bana göre Dallas Buyers Club daha iyi be!
  ps
  Gelelim diğer filmlere American Hustle iyi bir film fakat can sıkıcı bir kurgusu var. Müthiş oyuncuların olduğu bir kadro olduğu aşikar fakat bana göre ödülü alamaz.İzlenmesi gerekir tabii. Captan Phillips ise Amerikan kahramanlığının olduğu bir film fakat oyunculuklar iyiydi özellikle Somalili korsanları oynayanların gerçekten müthiş bir oyunculuk yaptığını düşünüyorum, tabi Paul Greengrass gibi bir yönetmenin elinden çıkmış ama pek bir şansı yok.Gerilim filmlerini seviyorsanız mutlaka izleyiniz. Gravity bu film çığır açacak uzay filmlerinin öncüsü olacağını düşüyorum hikayesi güzel tamam da abi görsel efekt için yapılmış filmlere benzemesi beni biraz filme karşı temkinli yaklaştırdı fakat efekt konusunda hiçbir şey söyleyemem gerçekten iyi film olmuş ama zor be güzelim.Bilim kurguyu seviyorsanız bakın tabii ama çoğu insanın sıkılıcağını düşündüğüm film izleyiniz yinede. Her filmi Dallas Buyers Club olmasa benim favorim olacak bir filmdi ve gerçekten bilim kurgunun romantik komediyle harmanı harika, sayısız ödül aldı şu ana kadar çeşitli festivallerden kesinlikle izleyin derim gerçekten harika bir yapım ama yine de bu dalda ödül alamayacaktır bu üzücü fakat müthiş bir yapım şüphesiz.Kesinlikle izlenmesi gereken bir film yani kesin bak. Nebraska filmi için bir şey diyemem izleme fırsatım olmadı.Bu filmin yine şansının az olduğunu düşünüyorum. Philomena bu film hakkında da bir fikrim yok malesef fakat açıkçası Nebraskadan fazla bir şansı yok.
The Wolf of Walt Street Scorsese'nin uzuuuun uzuuun çektiği ve yayınladığı bu film bitmiyor izlemek isterseniz manidar bir zamanda yapınız. Bu film yine gerçek bir hikayeden uyarlama. Walt Street filmlerinin aksine borsa etrafında dönen bir film değil iyi bir yüklseliş ve dibe vuruş hikayesi fakat çok uzun sayın hocam.Şansı yüksek fakat pek sanmam.

EN İYİ YÖNETMEN

ADAYLAR


Alfonso Cuarón - Gravity

Steve McQueen - 12 Years a Slave

David O. Russell - American Hustle

Martin Scorsese - The Wolf of Walt Street

Alexander Payne - Nebraska

Favorim

Alfonso Cuarón'un alacağını düşünmekle beraber Oscar'ın habercisi LA Eleştirmenlerinin ödüllerinde de En iyi yönetmen ödülünü aldı. Film zaten ortada müthiş efektlerin yer aldığı bir film. Hikaye olarak sade olsada öncü bir film olarak gözüküyor benim gözümde ve hakkederek alınan bir ödül olacaktır. Diğer Yönetmenlerinde hakkı yenmez tabi ama yönetmen ödülü için pek çekişmeli olmayan bir Oscar olduğuda ortada.
 

EN İYİ ERKEK OYUNCU


ADAYLAR

Christian Bale - American Hustle

Bruce Dern - Nebraska
 
Leonardo DiCaprio -The Wolf of Wall Street

 

Chiwetel Ejiofor - 12 Years a Slave
 

Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club

 

                         

FAVORİM

 

   Matthew McConaughey'dir. Gerçekten efsane bir performanstı. Takdir ettiğim bir oyuncu bu filmde inanılmaz bir rolün üstesinden gelmiş rolü için tam 23 kilo vermiş. Bana göre filmi, film yapmıştır kendisi fakat Jared Leto'nun da hakkı yenmez filmde. Oscar'ı alacağına da eminim.

   Diğer arkadaşlara da maalesef diyorum. Dicaprio yine hüsran ama bir gün olucak be. Kalan arkadaşlarında hakkı yenmez...

 
 
EN İYİ KADIN OYUNCU
 
ADAYLAR
 
Amy Adams - American Hustle

Cate Blanchett - Blue Jasmine

Sandra Bullock - Gravity

Judi Dench - Philomena

Meryl Streep - August: Osage County
 
 
FAVORİM
 
Cate Blanchett kendisi klasik bir W.Allen karakter canlandırmıştır. Filmde duygu yoğunluğunu bize hissettiren ve inişli çıkışlı bir rolün hakkını vermiş.  Woody Allen ise çizgisini bu filmde sürdürmüştür eğer Woody Allen tarzını seven takip eden biriyseniz ve henüz izlemediyseniz kesinlikle izlemelisiniz.
  Diğer adaylara gelirsek Merly Streep yıllardır orada zaten müthiş bir oyuncu artık alsada almasada önemli değil. Diğer ablalarımız ise rollernin hakkını vermişlerdir.Sandra Bullock'ta filmde tek başına oynamıştır baya bildiğin.
 

 
 

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

 

 

ADAYLAR

 

Barkhad Abdi -Captan Phillips

Bradley Cooper - American Hustle

Jonah Hill - The Wolf of Walt Street

Michael Fassbender - 12 Years a Slave

Jared Leto - Dallas Buyers Club


 FAVORİM
 
Jared Leto filmde oynadığı karakteri oynayacak çok baba yiğit yoktur. J.Leto canlandırdığı Transseksüel rolünü terinin son damlasına kadar müthiş oynamış.Eğer ödülü başkası alırsa üzülürüm arkasında durduğum alacağına inandığım bi tahmin.
  Diğer arkadaşlar iyi iyi güzel ya. Fakat Jared Leto'nun oyunculuğunu geçecek bir performans yok muhtemelende o alacaktır.
 
 
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
 
 
ADAYLAR
 
 
Sally Hawkins - Blue Jasmine

Julia Roberts- August: Osage County

Lupita Nyong'o - 12 Years a Slave

Jennifer Lawrence - American Hustle

June Squibb - Nebraska


FAVORİM

   Lupita Nyong'o , ablamız gerçekten iyi oynamış, kölelik  hissiyatı veren bi oyunculuk sergilemiş.Büyük ihtimallede ödülü alacaktır.
  Diğer ablalarımız için iyi performanslar ama açıkçası Lupita Nyong'o ablamızın alacağınız sanıyorum.



EN İYİ UYARLAMA SENARYO


ADAYLAR

Before Midnight

Captan Phillips

12 Years a Slave

The Wolf of Walt Street

Philomena


FAVORİM

   12 Years a Slave çok büyük ihtimalle alacaktır Eğer En iyi Filmi alırsa belki alamaz ama eğer almazsa kesin alacak  gibi duruyor.
   Captan Phillips'te bu dalda şansı yüksek gibi gözüküyor yakın zamanda olmasıda geçen bir olayın uyarlaması olmasıda bir avataj.


EN İYİ ÖZGÜN SENARYO


ADAYLAR


Düzenbaz: Eric Singer, David O. Russell

Blue Jasmine: Woody Allen

Her: Spike Jonze

Nebraska: Bob Nelson

Dallas Buyers Club: Craig Borten, Melisa Wallack


FAVORİM

Her. Açıkçası büyük bir ödül verilmeyecek gibi duruyor Her filmine ama en azından bu ödülü hakkettiğini söyleyebilirim.Bu dal diğer dallara nazaran daha çekişmeli müthiş yapımlar var.Umarım dediğim gibi olur hakket ediyor fakat alamasada diğer yapımların kaliteside ortadadır.
  Şu anki Favorilerim bunlardır fakat kalan diğer dallarda da favorilerim var yakın zamanda eklemeye çalışacağım.Eğer bu seneki aday filmleri izlemeye kararlıysanız Dallas Buyers Club ile başlamanızı şiddetle öneririm.